bg | en 
Bulgarian Jurnal of Animal Husbandry   ISSN 0514-7441
Array ( [session_started] => 1720016566 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Помощ
 
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка



Динамика на някои биохимични показатели при две местни породи овце в зависимост от сезона, надморската височина и наличието на паразити
Иван Янчев, Никола Методиев, Костадин Кънчев, Пенка Монева, Мая Игнатова
Резюме: Целта на настоящото проучване е да се оценят стойностите на някои ензими и метаболити – ALT, AST, ALP, серумно желязо и глюкоза на две стада от български местни породи овце, отглеждани на различна надморска височина, в зависимост от сезона, оценката на телесното им състояние (ОТС) и наличието на стомашно-чревни паразити. Изследванията са проведени с по 20 животни във ферми в с. Мирково (715 м н. в.) със Софийска (Елинпелинска) порода овце и в с. Губеш (1040 м н. в.) със Средностаропланинска порода овце. Оценката на телесното състояние се извърши по време на пробовземането от един човек по адаптирана система. Бяха събрани и пресни изпражнения (обща проба) за паразитологични тестове (копроовоскопия и копроларвоскопия). Анализът на биохимичните показатели беше извършен в екстрахирана кръвна плазма с полуавтоматичен биохимичен анализатор BTS-350. Нивата на AST и глюкоза са в норма, на ALP и Fe са по-ниски през двата сезона, а на ALT – по-високи от границите на референтните стойности само през лятото и за двете породи. Достоверни са разликите между породите през лятото за ОТС, ALT и глюкоза (съответно p<0,001, p<0,05 и p<0,01), през зимата - само за Fe (p<0,001) и през двата сезона за НСТ (съответно p<0,001 и p<0,01), AST (съответно p<0,001 и p<0,05) и ALP (по p<0,001). По отношение активността на AST няма достоверни разлики между двата сезона и при двете породи, такива обаче има само при Средностаропланинската порода за ОТС и Fe (съответно p<0,01 и p<0,001), а при двете породи заедно с различна степен на свобода - за всички останали показатели (HCT, ALT, ALP и глюкоза).
Ключови думи: надморска височина; Биохимични показатели; гастроинтестинални паразити; местни овце; сезони
Цитиране: Yanchev, I., Metodiev, N., Kanchev, K., Moneva, P. & Ignatova, M. (2024). Dynamics of some biochemical parameters in two local sheep breeds depending on the season, altitude and the presence of parasites. Bulgarian Journal of Animal Husbandry, 61(2), 36-48 (Bg).
Литература: (click to open/close)
DOI: https://doi.org/10.61308/CMQM5769
Дата на публикуване: 2024-04-30
Свали пълен текст