bg | en 
Bulgarian Jurnal of Animal Husbandry   ISSN 0514-7441
Array ( [session_started] => 1714645069 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Ефект от добавката на фитаза върху транспорта на аминокиселините и глюкозата в изолирани ентероцити от тънкото черво на пилета бройлери, хранени с царевично-соева и царевично-пшеничено-соева смески
Димитър Чотински, Янко Профиров, Ема Тончева, Атанаска Дончева, Емилия Станчева, Христо Станчев
Abstract: Проведени са два опита, за да се установи ефектът на фитатите и добавката на фитаза в царевично-соева и царевично-пшеничено-соева смески върху транспорта на L-метионина, L-триптофана, 14С-глицина и D-глюкозата в изолирани ентероцити от тънкото черво.
Първият опит беше проведен с царевично-соева смеска с нормално и с ниско съдържание на нефитинов фосфор и добавка на (0, 250 и 700 PU / kg) фитаза.
Вторият опит беше проведен с царевично-пшеничено-соева смеска с нормално и с ниско съдържание на нефитинов фосфор и добавка на (0 и 250 PU / kg фитаза).
Акумулирането на глюкозата в ентероцитите намалява, а на метионина и триптофана се повишава незначително при изхранването със смески с намалено съдържание на нефитинов фосфор и добавка на 250 PU / kg фитаза. При увеличаване на дозата на фитазата на 700 PU / kg транспортът на метионина и триптофана намалява, а на глюкозата се повишава незначително и се изравнява с транспорта на контролната група.
Транспортът на метионина, триптофана и глюкозата незначително се повишава при изхранването с царевично-пшеничено-соева смеска и добавка на 250 PU kg / фитаза.
Транспортът на 14С-глицин в ентероцитите не се изменя значително и при двата опита.
Keywords: ентероцити транспорт аминокиселини глюкоза фитаза пилета бройлери
Date published: 2019-12-04
Download full text