bg | en 
Bulgarian Jurnal of Animal Husbandry   ISSN 0514-7441
Array ( [session_started] => 1715132894 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



ИЗПИТВАНЕ НА ЕФЕКТА ОТ ЗАМЕСТВАНЕ НА ЦИНКОВИЯ ОКИС В КОМБИНИРАНИТЕ ФУРАЖИ СЛЕД ОТБИВАНЕ НА ПРАСЕТА С PROPEN H
Радка Недева, Апостол Апостолов, Данаил Кънев, Гергана Йорданова
Abstract: Бяха проведени два опита с подрастващи прасета от Дунавска бяла порода, с по 48 броя прасета във всеки опит, разпределени в две групи. Експериментите започнаха при 9,348–9,533 kg и приключиха при достигане на 26,583–36,214 kg живо тегло. Групите и в двата опита бяха изравнени по брой, пол, произход и живо тегло. Целта на проучването беше да се установи ефектът от добавката на ProPen H в комбинираните фуражи върху интензитета на растеж, оползотворяването на фуража и здравословното състояние на подрастващи прасета. ProPen H e продукт на фирма ETOS – Полша, и представлява дехидриран меден сулфат, който се използва като заместител на ZnO в периода след отбиване на прасетата. Продуктът се влага в доза 1,3 kg/t, като това осигурява 165 mg Cu/kg фураж. Експериментите бяха проведени по следните схеми:
Първи опит:
І група – контролна – ZnO 3 kg/t фураж – до 14 дни след отбиване;
ІІ група – опитна – Propen H – 1300 g/t фураж – целия опитен период.
Втори опит:
І група контролна – Колестин 1 kg/t + ZnO 3 kg/t – 3000 ppm – до 21 дни след отбиване; от 21 до края на подрастване – комбиниран фураж без добавка;
ІІ група опитна– Колестин 1 kg/t + ProPen H 1,3 kg/t – до 21 дни след отбиване; от 21 до края на подрастване – ProPen H 1,3 kg. От проведеното проучване беше установено, че добавянето на 1,3 kg/t дехидриран меден сулфат (ProPen H) в комбинираните фуражи за подрастващи прасета, с цел заместване на ZnO, показва тенденция за положителни разлики в интензитета на растежа и оползотворяването на фуража при животните от експерименталните групи.
Keywords: ProPen H; прасета; отбиване; ZnO
Date published: 2018-05-28
Download full text