bg | en 
Bulgarian Jurnal of Animal Husbandry   ISSN 0514-7441
Array ( [session_started] => 1714738546 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



ПРОУЧВАНЕ НА ПОВЕДЕНЧЕСКИТЕ РЕАКЦИИ И РАСТЕЖНИ СПОСОБНОСТИ НА ПОДРАСТВАЩИ ПРАСЕТА ОТ НОВОСЪЗДАВАЩ СЕ ГЕНОТИП ПРИ РАЗЛИЧНИ НАЧИНИ НА ОТГЛЕЖДАНЕ
МАРИНЧО КИРОВ, СОНЯ ИВАНОВА, ВАЛЕНТИН ДОЙЧЕВ
Abstract: През първите дни след сформиране на групите с прасета по-активни и повече са се движели животните, отглеждани подово (34.47% за І и 34.75% за ІІ група) в сравнение с настанените в клетка – ІІІ група – 24.50 %.
В края на периода на подрастване и в трите групи активността на прасетата е намаляла за сметка на увеличеното време за лежане при запазване на тенденцията, установена в началото на опита.
При сформиране на групите с прасета, отглежданите в клетка са били по-спокойни, като в началото са наблюдавани по-малко случаи на агресия, но борбите за лидерски позиции са се засилили по-късно и са продължили по-дълго.
По отношение на прираста и разхода на фураж за получаване на 1 кg прираст разликите между прасетата при трите начина на отглеждане са незначителни.
В заключение може да се каже, че подрастващите прасета от новосъздадения генотип се адаптират добре към най-разпространените и прилагани начини на отглеждане в практиката.
Keywords: behaviou; hierarchy; raising conditions; weaned pigs
Date published: 2017-03-16
Download full text