bg | en 
Bulgarian Jurnal of Animal Husbandry   ISSN 0514-7441
Array ( [session_started] => 1730114476 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Сравнително проучване на морфологичните качества и люпимостта на яйцата от чисти линии и кръстоски от общоползвателно и яйценосно направление
Евгени Петков, Мая Игнатоваorcid, Красимир Димов, Теодора Попова
Abstract: През последните няколко десетилетия научната общност насочи вниманието си към общоползвателен тип линии и кръстоски, които могат да се окажат подходящо решение за два проблема в птицевъдството - използване на мъжките пилета за месо и на женските за отглеждане в алтернативен тип системи с цел получаване на яйца. По тази причина беше проведено изследване с четири групи птици: двулинейна комбинация общоползвателно направление „Salmon”, общоползвателна линия „ВВ“, яйценосна линия „L“ и четирилинеен хибрид яйценосно направление „ISA-Brown“. Целта бе да се съпоставят морфологичните качества на получените яйца, оплодеността и люпимостта на разплодните яйца от четирилинейни стокови хибриди за яйца „ISA-Brown“, спрямо създадената в ИЖН-Костинброд двулинейна комбинация общоползвателно направление „Salmon“, както и участващите в създаването й местни линии птици от общоползвателно и яйценосно направление.
В резултат на проведеното изследване можем да заключим, че селекцията за висока продуктивност, по-големи яйца и наличието на хетерозисен ефект при четирилинейните хибриди, оказва до известна степен положително влияние върху повечето морфологични показатели, определящи качеството на яйцата. Наред с това се наблюдават и негативни последици за тяхната люпимост, преживяемост на ембриона и някои морфологични показатели като нарастване на ширината на яйцето и увеличаване диаметъра на жълтъка. От друга страна, при стоковите хибриди, в сравнение с чистите линии и двулинейната комбинация, това може да се приеме и като признак за влошаване на хранителните качества на яйцата.
Keywords: птици от общоползвателно направление; люпимост на разплодните яйца; птици от яйценосно направление; четирилинеен яйценосен хибрид; морфологични качества на яйцата
Citation: Petkov, E., Ignatova, M., Dimov, K. & Popova, T. (2024). Comparative study on the morphological traits and hatchability of egg from dual purpose and laying purebred lines and crosses. Bulgarian Journal of Animal Husbandry, 61(5), 39-51 (Bg).
References: (click to open/close)
DOI: https://doi.org/10.61308/FIRL6327
Date published: 2024-10-24
Download full text