bg | en 
Bulgarian Jurnal of Animal Husbandry   ISSN 0514-7441
Array ( [session_started] => 1730114244 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 [PAGE_ID] => 107 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Влияние на климатичните промени върху хематологичния и биохимичен статус на стадо крави от порода Лимузин в средата на два последователни пасищни сезона
Иван Янчевorcid, Николай Марковorcid, Цветана Х. - Методиеваorcid, Мая Игнатоваorcid
Abstract: Целта на настоящото проучване бе да се оцени статуса в червената и бяла кръвна картина, заедно със стойностите на някои ензими и метаболити – ALT, AST, ALP, серумно желязо и глюкоза на избрани животни от стадо месодайни говеда, порода Лимузин в средата на два поредни пасищни сезона с големи разлики в среднодневната температура, количеството и разпределението на валежите от началото на съответната година, респ. на количеството и качеството на тревостоя при приключване на вегетацията. Изследването бе проведено в експерименталната база «Златуша» на ИЖН- Костинброд с 15 бременни крави, изравнени по ОТС и възраст, на които бяха взети кръвни проби през Юли 2022 г. и 2023 г. чрез венопункция на опашната вена. Анализът на хематологичните показатели в цяла кръв беше извършен с лазерен автоматичен многоизмерен хематолологичен анализатор URIT-5160, а анализът на биохимичните показатели - в екстрахирана от нея плазма с полуавтоматичен биохимичен анализатор BTS-350. Резултатите са изразени като средноаритметични стойности ± S.E.M. и бяха анализирани статистически чрез метода aнализ на дисперсията (ANOVA). Въпреки че няма почти никаква разлика в нивата на хематокрита и броя на еритроцитите в средата на двата пасищни сезона, през Юли 2022 г., при изследваните крави е регистрирано достоверно по-високо ниво на хемоглобин спрямо Юли 2023 г. (P<0,001), което дава отражение и върху достоверността на разликата при средния корпускулярен хемоглобин (MCH) и средната концентрация на корпускулярен хемоглобин (MCHC) – също при P<0,001. Няма достоверни разлики в броя на левкоцитите и левкоцитните субпопулации и в концентрациите на желязо и глюкоза в средата на двете последователни години. Активността на ензимите ALT и AST е достоверно по-ниска (P<0,05), а активността на ALP е достоверно по-висока през Юли 2022 г. (P<0,01).
Keywords: биохимични показатели; Климатични промени; хематологични показатели; крави Лимузин
Citation: Yanchev, I., Markov, N., Harizanova-Metodieva, Ts. & Ignatova, M. (2024). Influence of climatic changes on the hematological and biochemical status of a herd of Limousinе cows in the middle of two consecutive grazing seasons. Bulgarian Journal of Animal Husbandry, 61(5), 30-38 (Bg).
References: (click to open/close)
DOI: https://doi.org/10.61308/SVET5882
Date published: 2024-10-24
Download full text