bg | en 
Bulgarian Jurnal of Animal Husbandry   ISSN 0514-7441
Array ( [session_started] => 1711698050 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



80TH JUBILEE OF PROFESSOR N. TODOROV
N.Todorv
Abstract: Трудно ми е да повярвам, че онзи красив, усмихнат и приветлив младеж от студентските години - Николай Тодоров, роден на 8 февруари 1934 г. в с. Манастир, Пловдивско, вече е на 80 години.
Тогава той впечатляваше не само с външността, но и с вродения си интелект, буден български дух и култура, които непринудено му отреждаха ролята на първенец по успех и уважение в курса. Отличните оценки той получаваше за задълбочените знания, логичните интерпретации и размисли за биологичните процеси и закономерности в животинския свят. Тези негови качества бяха оценени от нашите преподаватели и не случайно, не след дълго беше привлечен от академик Стефан Куманов за асистент в Катедра „Хранене на селскостопанските животни”. Творческата атмосфера в нея му дава възможност за пълна изява на неговия интелектуален и творчески потенциал.
Паралелно с преподавателската дейност младият тогава учен отдава много сили и време на изучаването на чужди езици. Не на последно място животът му по това време вече е посветен и на изследователската работа. Защитената дисертация за научно-образователната степен доктор и публикуваните научни трудове с дълбоко научно съдържание му отварят пътя за избирането му за доцент (1974) и професор (1981).
Keywords: jubilee
Date published: 2017-04-18
Download full text