bg | en 
Bulgarian Jurnal of Animal Husbandry   ISSN 0514-7441
Array ( [session_started] => 1711646269 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



ПОПУЛАЦИОННО РАЗНООБРАЗИЕ ВЪВ ВИДА ОВЦЕ В БЪЛГАРИЯ И ПРОБЛЕМИ ПО НЕГОВОТО СЪХРАНЯВАНЕ
Ts. Hinkovski
Abstract: Броят на овцете и тяхната породност в България са се изменяли в съответствие с нуждите на изменящата се икономиката. Съществуват достатъчно доказателства, че във всички периоди от историята на държавата нуждите на икономиката от продукти от овце са оценявани вярно и в съответствие с тези нужди се е насочвала селекцията за тяхното породно направление.
Какви са проблемите при този вид животни при сегашната бързо изменяща се икономика на страната и нейното участие в безмитния Европейски пазар:
Безусловно съхранение на наличния генофонд в обем, позволяващ при нужда той да бъде използван за увеличаване на определено направление. Това се отнася за породите от мериносовото, кросбредното и цигайското направление.
Усъвършенстване на системата за съхранение на наличните в страната аборигенни породи овце с оглед запазването на наличната генетична плазма, създадена през вековете от миналите генерации.
Разширяване на обема на млечното овцевъдство и оптимизиране на вътрепопулационната структура в това напавление. В тази връзка – максимализиране на генетичния прогрес при признаците млечност и плодовитост.
Изясняване на нуждата от разширяване на обема на специализираното месодайно овцевъдство и оценка на ефективността на отделните породи, използвани за неговото създаване.
Оценка на ефективността на разработената схема за хибридизация с използване на специализирани високоплодовити породи, като междинна форма и специализирани месодайни финални породи.
Разширяване на дейността и финансово укрепване на създадените асоциации за отделните породи овце с оглед увеличаване обема на активната развъдна структура на всяка порода.
ДНК анализ за характеризиране на генома на съхраняваните местни породи овце. Това се налага особено за отродията, при които се провежда реставрация чрез система на поглъщателно кръстосване.
Keywords: diversity; sheeps
Date published: 2017-03-14
Download full text